pondelok 12. augusta 2013

Fitness sopeľ

Konečne mi po týždni došiel môj balíček s vytúženým bielym práškom. A kokos to nie je :D Objednala som si z jedného fitness shopu Sojový izolát 90 percent, ktorý je vraj super po mnohých stránkach. Nevedela som odolať lákavému opisu, kedže potrebujem po celom roku sedenia na zadku pri knihách zhodiť pár kíl. Takže opis znel takto:

"Sójový proteín:
  • obsah bielkovín 90% (čistých proteínov)
  • najvhodnejšie pre vegetariánov a osoby s intoleranciou laktózy
  • geneticky čistý (GMO free)
  • pomáha znižovať kalorickú hodnotu stravy
  • znižuje riziko srdcových ochorení
Použitie v skratke (detailný popis nižšie):
  • 45-60 minút pred tréningom rozpustite 2-3 vrchovaté polievkové lyžice vo vode
  • bezprostredne po tréningu použite 4-5 vrchovatých lyžíc
  • pred spánkom
  • v odpočinkových dňoch
ilustratívne foto
Chris s jeho značkou, ktorú podporuje,
ešte som nemala česť ochutnať.
Sójový proteín (soy protein) je veľkým prínosom pre osoby s neznášanlivosťou laktózy a vegetariánov. Môže priniesť vítanú zmenu v podobe rastlinného zdroja bielkovín. Sójový proteín izolát neobsahuje fytoestreogény kvôli vysokej úrovni filtrácie.

Pretože ide o rastlinnú bielkovinu s nízkym obsahom tukov, konzumácia sójových proteínov napomáha znižovaniu pomeru cholesterolu v strave a tým obmedzuje riziko vzniku srdcových ochorení. Sójový proteín nepôsobí na hmotnostné prírastky tak, ako srvátkový.

Predstavuje obľúbený nápoj v jedálničkoch aktívnych žien, lebo kvalitne regeneruje a zároveň nespôsobuje hmotnostné prírastky. Ideálne použitie sójového proteínu je v nízko kalorických redukčných diétach – vďaka takmer nulovému obsahu tukovsacharidov.

Sójový proteín je často vyhľadávaný pre svoju priaznivú cenu, príjemnú chuť a predovšetkým pre vysokú koncentráciu esenciálnych aminokyselín BCAA. Pre silové športy je použiteľný len v kombinácii s ďalšími zdrojmi aminokyselín alebo v kombinácii s maltodextrínom, ako variantu sacharido-proteínového regeneračného nápoja.

Zdrojom na výrobu sójových proteínov sú sójové bôby, z ktorých sa rozomieľaním vytvára múka. Táto múka je však stále bohatá na tuky a sacharidy spolu s proteínmi, preto sa z nich pomocou koncentrácie a následne špeciálnych techník (ProPlus alebo SUPRO) izolujú práve len proteíny. Stupeň izolácie proteínov a použitá technika predurčujú proteín na ďalšie použitie. Izolát už neobsahuje fytoestrogény."

Uvidíme, či zaberie, určite napíšem. Zatiaľ som si rozmiešala trošku prášku vo vode a chutí ako Salep (nápoj, ktorý sa hojne podáva v čajovniach) a ten zbožňujem, no toto je vyslovene neutrálne, treba tam šupnúť trochu vanilky, či medu, na fórach odporúčaju to zmiešať ako kakao, kto má rad Granko.

Inšpiráciou k tomuto kroku, musím priznať, mi bol sexy tréner Chris Powell, ktorý je teraz môj malý boh :D Takže čoskoro napíšem, opäť a asi hodím aj nejaký špeci receptík na proteínový dezert, uvidíme. 
Dokonalé telo...čo myslíte? :)


Máte skúsenosti s proteínovými práškami a aj ich využitím pri varení? :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára